Kazda szanujuca sie strona o Androidzie powinna taki poradnik zawierac, wiec i my nie mozemy byc w tyle.
Piszac ten poradnik, doszedlem do wniosku, ze nie ma sensu powielac skrótów myslowych zawartych w innych serwisach, dlatego tez przepraszam wszystkich, którzy mogli poczuc sie urazeni tym tematem. Chcac jednak wyróznic sie od innych serwisów, napisalem go najprosciej jak sie dalo, tak aby czytelnik mógl wykonac cala instrukcje na tzw. "malpe". Na samym poczatku radze jednak przeczytac wszystko z góry na dól, a pózniej po kolei juz ze swoim telefonem. Tym bardziej, ze po drodze jest pare linków z których bedzie trzeba zassac nieco danych, wiec mozna to wykonac od razu. Koniec gadania, przechodzimy do dzialania:
Na samym poczatku to czego potrzeba to CID naszej karty SD. To ja przeksztalcimy w tzw. goldcard. Dzieki czemu bedziemy mogli wgrac wczesniejsze wersje firmware w G1 z RC wyzszym od 8 lub 30, w zaleznosci od wersji telefonu.
Jezeli Twój telefon jest obrandowany przez Ere, to na 99,99% bedziesz musial zastosowac ponizszy sposób. Najszybciej sprawdzisz to w nastepujacy sposób:
Wchodzisz do Settings->Abort phone, zjezdzasz na sam dól i w Build number masz cos napisane i w tresci np.
RC29
(U mnie jest przykladowo: kila-user 1.0 TC4-
RC29 115247 ota-rel-keys,release-keys)
To jest wlasnie ten numer,jezeli jest wiekszy niz RC8 lub RC30 zapraszam do dalszej lektury, w przeciwnym wypadku co zrobic, umieszcze niedlugo
Info: nie ponosze odpowiedzialnosci za ewentualne straty, poniesione z powodu wykorzystania ponizszego poradnika. Prosilbym równiez o niekopiowanie calosci, badz tez jego czesci bez wczesniejszego uzgodnienia ze mna
Krok 1. Odczytujemy CID karty SD:
[Od razu zaznaczam, ze istnieje jeszcze inne sposoby, ale ten byl dla mnie najwygodniejszy i kosztowal ok. 500kb transferu.]
- Pobieramy program ASTRO File Manager z Android Market
- W programie ASTRO File Manager w naszym Androidzie, wchodzimy do katalogu:
sys -> class -> mmc_host -> mmc1 -> mmc1:xxxx (pod xxxx znajduje sie ciag 4 znaków, u mnie przykladowo 8fe4, mysle, ze bedziecie wiedziec o co chodzi).
[UWAGA: Domyslnie program uruchamia sie z katalogiem /sdcard, zeby wejsc do katalogu sys musimy najpierw przejsc katalog wyzej poprzez nacisniscie zielonej strzalki do góry]
-Nastepnie w danym katalogu przytrzymujemy palcem na pliku cid, wybieramy z menu które sie pojawilo Open As, nastepnie Text, i na koncu dowolny program który odczyta to (np. File Viwer).
- Kod gdzies przepisujemy sobie

I dokonujemy w nim pewnej modyfikacji tj. zapisujemy go w odwrotnej kolejnosci parami.
Nie wiem jak to po polsku okreslic wiec przyklad, jezeli kod wygladalby w nastepujacy sposób:
ABCDEFGH to po dokonaniu modyfikacji bylby to kod: GH
EFCDAB
Albo jeszcze inny przyklad (mój):
CID: 0353445355303247807023e913009150
Poprawny kod: 50910013e92370804732305553445303
Jezeli jednak nie mozesz sobie poradzic z przekształceniem tego kodu, to pobierz program: QMAT np. stad: [url=http://revskills.de/pages/download.html[/url] Nastepnie po rozpakowaniu archiwum, w programie wybieramy:
Cryptoanalysis Tools > Crypto Toolbox
Pojawi sie okienko, w pierwszej zakladce (RSA), na samym dole masz pole do wpisania ciagu znaków, obok przycisku Reverse String. Wklejasz do niego CID, klikasz Reverse String, kopiujesz gdzies otrzymany kod i mozesz zamknac program.
Czasem moze sie zdarzyc, ze trzeba jeszcze dodatkowo kod zmodyfikowac, poniewaz podczas próby downgrade pokazuje sie informacja Not allow 0028002, wtedy nalezy spróbowac na poczatku odwróconego kodu dwie pierwsze cyfry zamienic na 00
Czyli np.
CID: 0353445355303247807023e913009150
Odwrócony kod: 50910013e92370804732305553445303
Poprawny kod: 00910013e92370804732305553445303
Krok 2. Mamy juz kod. Co dalej?
- Wchodzimy na strone:
http://revskills.de/pages/goldcard.html
- Wpisujemy swój adres e-mail oraz poprawny kod CID z punktu 3. (polecam skorzystac z innej skrzynki niz @gmail.com, poniewaz ten lubi miec problemy)
- Pobieramy zalacznik z otrzymanego maila
- Pobieramy nastepujacy plik:
Dla telefonów z Ery:
http://koushikdutta.blurryfox.com/G1/DREAIMG-RC29.zip
Wrzucamy na karte wygenerowany plik goldcard.img, oraz z pobranej i rozpakowanej paczki DREAMIMG.NBH (jezeli rozszerzenie masz z malych liter warto poprawic je równiez na wielkie, poniewaz zdarzaly sie przypadki blednego dzialania)
Krok 3. Odpalenie Linuksa
W nastepnej czesci bedziemy bawic sie w Linuksie.
- Jednak, aby z niego korzystac musimy najpierw go posiadac, tak wiec zapraszam tu:
http://www.ubuntu.pl/pobierz.php i pobieramy najnowsza wersje
- Pobrany obraz wypalamy na pytce, badz wgrywamy na pendrive.
Musimy takze, (o ile nie mamy) w biosie ustawic by Cd-rom, czy tez pendrive ladowal sie jako pierwszy. Mozna tez o ile jest mozliwosc wybrac naped do bootowania z listy.
Po wlozeniu plytki (pendrive) z wypalonym systemem, uruchamiamy komputer ponownie i wybieramy:
Wypróbowanie Ubuntu bez wprowadzania zmian w komputerze.
Jako, ze korzystalem z laptopa, podczas ladowania systemu ten lubial sie zawiesic na informacji: Checking bartery state
wtedy po prostu trzeba wylczyc komputer i odpalic wszystko raz jeszcze

Niestety u mnie nie ladowal sie tryb graficzny, wiec pozostalem przy tekstowym (tez mozna na takim pracowac, nawet wygodniej).
W trybie graficznym po zaladowaniu systemu trzeba chyba wybrac Programy(?) > Akcesoria, a nastepnie Terminal. (nie jestem pewien bo dawno nie korzystalem

)
Krok 4. Zabawa w Linuksie
Po uruchomieniu systemu/terminalu podpinamy nasze G1 z wsadzona karta microSD, a nastepnie wybieramy w nim (G1) opcje by zamontowac karte. System powinien go wykryc i jezeli korzystamy z trybu tekstowego to powiadomi nas o tym. W nawiasie kwadratowym bedzie informacja o adresie naszej karty np.
[218.650368] SD 6:0:0:0: [sdb] Assuming driver ciche: write through
Warto zapamietac to, choc u wiekszosci bedzie to nazwa sdb, wiec jezeli w trybie graficznym, nie widzicie tego to i tak w 99% przypadków nie przeszkadza.
Wpisujemy kolejno polecenia:
Kod:
sudo mount /dev/sdb1 /mnt
Kod:
sudo cp /mnt/goldcard.img /usr
Kod:
sudo cp /mnt/DREAIMG.NBH /usr
Kod:
sudo umount /dev/sdb1
Po tym czeka nas troche zabawy, wpisujemy wiec:
Kod:
sudo cfdisk /dev/sdb
[/dev/sdb to adres dysku SD, w wiekszosci przypadków bedzie taki sam]
Nastepnie wykonujemy czynnosci:
a) Kasujemy wszystkie partycje (u mnie bylo tylko sbd1):
- zaznaczamy poszczególne partycje
- z menu wybieramy [ Delete ], pózniej [ Write ] i na koniec wpisujemy yes.
b) Teraz tworzymy nowa partycje:
- Wybieramy z menu opcje [New], nastepnie [ Primary ]
- Size (rozmiar nowej partycji) jezeli nie chcemy jej zmieniac to przyciskamy [Enter] (domyslnie maksymalny dostepny rozmiar)
c) Nadajemy typ nowej partycji:
- Z menu wybieramy [ Type ] , pózniej [Enter]
- Nastepnie wpisujemy 0B (czyli typ FAT32 Win95) i przyciskamy [Enter]
d) Na koniec ustawiamy nasza partycje bootowalna:
- wybieramy z menu [ Bootable ] i zapisujemy, czyli znów z menu [Write] i wpisujemy yes - wychodzimy [Quit]
Teraz formatujemy nasza karte poprzez komende:
Kod:
sudo mkfs.vfat /dev/sdb1
Ponownie wpisujemy komende:
Kod:
sudo mount /dev/sdb1 /mnt
Nastepnie:
Kod:
sudo dd if=/usr/goldcard.img of=/dev/sdb
Powinno pojawic sie cos takiego:
![[Obrazek: info_ubuntu.gif]](http://www.androidos.pl/pliki/info_ubuntu.gif)
[Nie wiem czy w trybie graficznym tez sie to pojawi wiec, bez paniki o ile nie wyskoczy?, zaden blad

]
Na koniec jeszcze komendy:
Kod:
sudo cp /usr/DREAIMG.NBH /mnt
Kod:
sudo umount /dev/sdb1
I mozemy wylaczyc Ubuntu na dobre.
Najtrudniejsza czesc chyba za nami
Goldcard gotowy, choc czy dziala przekonamy sie za chwile czyli w nastepnym temacie, juz jutro
PS. Musisz pamietac, ze nie z kazdej karty mozna utworzyc goldcard, choc dolaczone do zestawu z Era G1, dzialaja bezproblemowo.
Edit: Jezeli mimo wszystko nie mozesz poradzic sobie z utworzeniem goldcard`u, napisz do mnie na PM - moge
nieodplatnie przerobic Twoja karte, ale wiecej informacji co i jak, gdy napiszesz